Engeland 2012 – Dag vijf

Al verschillende malen mocht ik met de Schola Liturgica mee naar Engeland. En dat is een beetje ‘verslavend’. Maar een zomerweek, inclusief kamperen, was er tot nu toe nog niet van gekomen. Een weekje mee als gastzanger met de Ichthuscantorij is een speciale ervaring. Wat is dit nu? In de vrije tijd tussen het zingen door af en toe iets leuks doen zoals bij de Schola projecten ? Of een week vakantie en af en een keer peer dag een paar uur zingen? Bij deze week lijkt het op het laatste…

Met Mattijs en Gerrit mee naar Quarry Mills en naar Shrewsbury, met Ton en Joke naar Liverpool, meerijden naar Chester met Heleen en Hessel of met Annie en Ids, ’s avonds een drankje bij de Bruining-tent, samen koken met de buren en een week waarin elke dag het weer een stuk beter wordt. Reuze gezellig allemaal. En wat is Engeland mooi en veelzijdig! En dan – o ja – ook nog zingen.

Toch is dat wel een heel belangrijk deel van de dag. Opgevoed in een socialistisch en niet-gelovig nest (Pake was een van de medestanders van Domela Nieuwenhuis) groeide er toch in de loop van de tijd een behoefte aan zingeving. De Anglicaanse traditie met het bijbehorende muzikale erfgoed is een schatkist, waarin zoveel te ontdekken valt.

Zoals vanmiddag: een programma met oude muziek: Een ‘short service’ van de 16e eeuwer Thomas Weelkes en een Anthem van de nog oudere Richard Farrant. Voor mij totaal onbekende muziek, maar al eeuwenlang in de Engelse kerken gezongen. Prachtige ontdekkingstochten door de Engelse kerkmuziek. En andere dagen weer eigentijdse muziek of een mooi romantisch magnificat en nunc dimittis.

De psalmen zijn nog een ‘terra incognita’; voorlopig moet ik nog alle zeilen bijzetten om de juiste lettergrepen op de juiste noten te plaatsen, maar langzamerhand begint er ook iets van de betekenis van de teksten binnen te komen. Nooit te oud om te leren, nietwaar? En iedereen hier is bereid om toe te lichten, uit te leggen en te helpen.

Kortom: een heerlijke week!

Immie