Engeland 2012 – Derde dag

8 augustus 2012

Een dag waarop we op tijd opstonden. Niet omdat we dat zo nodig moesten, maar omdat de warmte van de zon zo groot was dat het in de tent te benauwd werd. Voor het eerst een langdurig ontbijt in het zonnetje, gevolgd door lekker zitten lezen voor de tent; zo is vakantie bedoeld!

Maar bij dit weer is het natuurlijk ook prettig om door de stad te slenteren, hier en daar een terrasje te beproeven en dingen te ontdekken die je eerder nog niet had opgemerkt. Bijzonderheid voor deze stad zijn de winkels die al eeuwenlang via galerijen op de eerste verdieping te bereiken zijn. Ook daar zijn trouwens terrassen, vanwaar de vakwerkgevels aan de overkant goed zijn waar te nemen.

Toen we daar genoeg van hadden genoten, hebben we over de oude stadsmuren gewandeld. Onderweg kwamen we ook nog wat interessante winkeltjes tegen met aantrekkelijke aanbiedingen (boeken, charity-shop-servies en kwalitatief hoogstaand kampeermateriaal voor de halve prijs, want ook hier slaat de crisis toe). Met zo’n vracht kun je natuurlijkmniet met goed fatsoen de kathedraal in, dus de kofferbak van de auto bracht uitkomst. In dit verband verdient de Tesco trouwens een pluim: de parkeergarage wordt binnenkort (een rekbaar begrip, zoals ons dagelijks blijkt!)  voorzien van automaten om je kaartje te betalen. Tot die tijd is het parkeren daar gratis, maar dat zeggen ze natuurlijk niet hardop. Daarom is er tot nu toe altijd voldoende parkeergelegenheid, pro Deo, zullen we maar zeggen.

De evensong was een waardige afsluiting van de dag. Het licht waarvan we ‘ in de wereld’  hadden genoten, kwam in deze dienst op verscheidene manieren terug: in de lezing uit de eerste brief van  Johannes, in het slotlied (de engelse variant van ‘ de dag door Uwe gunst ontvangen’) maar het mooist door de  goed doordachte manier waarop Geke ons de tekst ‘to be a light’ in het nunc dimittis van Wood liet zingen: met een grote verbreding op de eerste drie lettergrepen, waardoor het volle accoord op het woord ‘light’  vergelijkbaar was  met de stralende zonsopgang waarmee we vanmorgen wakker werden.

Ton Tromp