All posts by administrator

Engeland 2012 – Dag zes

De volgende blog is geschreven door de jeugd die mee ging met de Ichthuscantorij.

 

Ghallo! Eerde vroeg mij (Dirk Jakob) en Marleen om een blogje te schrijven over zaterdag dus hier komt ie:

 

We werden wakker in de Tipi (de jeugd tent) door Lydia en Marjan die hyper waren omdat ze Charlotte op gingen halen van het vliegveld.

Charlotte was jarig en is 22 jaar geworden en dus gingen wij een feestje bouwen.

Er was taart koffie en thee lekker smullen dus! En iedereen van het koor was er, ook mensen die niet op de camping stonden.

Dus toen we koffie ophadden gingen Marnix en Eelco die ex-raad van de tenoren waren, uitleggen over wat er fout ging in het koor en dat lieten ze zien door bepaalde formules, grafieken en statistieken.

Ook werd er hard gezongen over de Lord Sandwich waar Heleen en Hessel mee aan kwamen zetten dat was erg lachen!

Later die dag gingen de mensen naar Chester om daar een geweldige Evensong te zingen Psalm 59, 60 en 61 het ging erg goed volgens Marleen.

Toen we terug kwamen van de Evensong ging ik (Dirk Jakob) met Hessel Sjouke en Geke Indisch eten ophalen voor de Bonte avond, toen we terug kwamen stonden er een stuk of 10 tafels met heel veel hongerige mensen! Lekker smullen dus het Indische eten was hartstikke lekker. Toen werd Wiske erg enthousiast en begon zij gouden medailles uit te rijken erg toepassend met de olympische spelen, Geke, Sjouke en Katherine kregen een medaille ook kreeg Katherine een kookboek. Geke, Sjouke en Katherine zijn natuurlijk goud waard! Na de uitreiking gingen Marinka en Lydia dirigeren en het koor en aanhang laten zingen over 2468A triangle iedereen stond er klappend bij, Gree en Margriet deden er nog een schepje boven op en begonnen de polonaise een gezellige boel dus daarna gingen mensen langzamerhand opruimen en werd het rustiger op de camping. Gelukkig was het nog geen zondag en mochten we nog gokken in de tent van Mattijs jawel wij hadden een leuk pokertournooitje om de avond goed af te sluiten.

 

Met vriendelijke groeten Marleen en Dirk Jakob

Zaterdag 12 augustus 2012.

 

Engeland 2012 – Dag vijf

Al verschillende malen mocht ik met de Schola Liturgica mee naar Engeland. En dat is een beetje ‘verslavend’. Maar een zomerweek, inclusief kamperen, was er tot nu toe nog niet van gekomen. Een weekje mee als gastzanger met de Ichthuscantorij is een speciale ervaring. Wat is dit nu? In de vrije tijd tussen het zingen door af en toe iets leuks doen zoals bij de Schola projecten ? Of een week vakantie en af en een keer peer dag een paar uur zingen? Bij deze week lijkt het op het laatste…

Met Mattijs en Gerrit mee naar Quarry Mills en naar Shrewsbury, met Ton en Joke naar Liverpool, meerijden naar Chester met Heleen en Hessel of met Annie en Ids, ’s avonds een drankje bij de Bruining-tent, samen koken met de buren en een week waarin elke dag het weer een stuk beter wordt. Reuze gezellig allemaal. En wat is Engeland mooi en veelzijdig! En dan – o ja – ook nog zingen.

Toch is dat wel een heel belangrijk deel van de dag. Opgevoed in een socialistisch en niet-gelovig nest (Pake was een van de medestanders van Domela Nieuwenhuis) groeide er toch in de loop van de tijd een behoefte aan zingeving. De Anglicaanse traditie met het bijbehorende muzikale erfgoed is een schatkist, waarin zoveel te ontdekken valt.

Zoals vanmiddag: een programma met oude muziek: Een ‘short service’ van de 16e eeuwer Thomas Weelkes en een Anthem van de nog oudere Richard Farrant. Voor mij totaal onbekende muziek, maar al eeuwenlang in de Engelse kerken gezongen. Prachtige ontdekkingstochten door de Engelse kerkmuziek. En andere dagen weer eigentijdse muziek of een mooi romantisch magnificat en nunc dimittis.

De psalmen zijn nog een ‘terra incognita’; voorlopig moet ik nog alle zeilen bijzetten om de juiste lettergrepen op de juiste noten te plaatsen, maar langzamerhand begint er ook iets van de betekenis van de teksten binnen te komen. Nooit te oud om te leren, nietwaar? En iedereen hier is bereid om toe te lichten, uit te leggen en te helpen.

Kortom: een heerlijke week!

Immie

 

Engeland 2012 – Fourth day

Vandaag wordt de blog geschreven door Katherine Dienes, onze organist.

Day 4  – 9 August – and no early morning organ practice – hooray!! The Chester Cathedral organ is good fun to play, as a lot of variety can be achieved in terms of registration, which makes life a lot more interesting. Dykes in F – a new one on me – real empire music…I have decided that this is the week I need to learn new pieces and re-kindle others I have not played for a very long time – so tonight’s voluntary was J S Bach’s Fugue in A minor and yesterday’s was Percy Whitlock’s ‘Exultemus’. The Bach – who can ever tire of playing the great man? I picked up two or three other little vignettes thinking I might play one of them as a voluntary, but Bach won the day of course – it’s just such intrinsically stunning music. During the day, Mum, Hannah and I drove around some beautiful local villages, and ended up watching canal boats negotiate a staircase of locks. The best part of today? Seeing my husband again after two weeks! I last saw him at Zurich airport as he waved goodbye and flew off to London then on to Azerbaijan on tour with the RPO – but now he’s here at the campsite – and it’s his turn to do the dishes. Tomorrow morning it will be cooked breakfast at 7.30 a.m. again then off into town to rehearse at 8.30 a.m. – tomorrow morning’s target is to rush through Saturday and Sunday’s accompaniments and get a couple of big weekend voluntaries registered – there’s a lot to do in an hour and a half. Still, it’s SO relaxing playing the organ like this – I still love it and a week like this is great to just chill out in the loft and do something I love – and the campsite is great fun too – lots of laughs and a little light refreshment…

Engeland 2012 – Derde dag

8 augustus 2012

Een dag waarop we op tijd opstonden. Niet omdat we dat zo nodig moesten, maar omdat de warmte van de zon zo groot was dat het in de tent te benauwd werd. Voor het eerst een langdurig ontbijt in het zonnetje, gevolgd door lekker zitten lezen voor de tent; zo is vakantie bedoeld!

Maar bij dit weer is het natuurlijk ook prettig om door de stad te slenteren, hier en daar een terrasje te beproeven en dingen te ontdekken die je eerder nog niet had opgemerkt. Bijzonderheid voor deze stad zijn de winkels die al eeuwenlang via galerijen op de eerste verdieping te bereiken zijn. Ook daar zijn trouwens terrassen, vanwaar de vakwerkgevels aan de overkant goed zijn waar te nemen.

Toen we daar genoeg van hadden genoten, hebben we over de oude stadsmuren gewandeld. Onderweg kwamen we ook nog wat interessante winkeltjes tegen met aantrekkelijke aanbiedingen (boeken, charity-shop-servies en kwalitatief hoogstaand kampeermateriaal voor de halve prijs, want ook hier slaat de crisis toe). Met zo’n vracht kun je natuurlijkmniet met goed fatsoen de kathedraal in, dus de kofferbak van de auto bracht uitkomst. In dit verband verdient de Tesco trouwens een pluim: de parkeergarage wordt binnenkort (een rekbaar begrip, zoals ons dagelijks blijkt!)  voorzien van automaten om je kaartje te betalen. Tot die tijd is het parkeren daar gratis, maar dat zeggen ze natuurlijk niet hardop. Daarom is er tot nu toe altijd voldoende parkeergelegenheid, pro Deo, zullen we maar zeggen.

De evensong was een waardige afsluiting van de dag. Het licht waarvan we ‘ in de wereld’  hadden genoten, kwam in deze dienst op verscheidene manieren terug: in de lezing uit de eerste brief van  Johannes, in het slotlied (de engelse variant van ‘ de dag door Uwe gunst ontvangen’) maar het mooist door de  goed doordachte manier waarop Geke ons de tekst ‘to be a light’ in het nunc dimittis van Wood liet zingen: met een grote verbreding op de eerste drie lettergrepen, waardoor het volle accoord op het woord ‘light’  vergelijkbaar was  met de stralende zonsopgang waarmee we vanmorgen wakker werden.

Ton Tromp

Engeland 2012 – Tweede dag

Tweede dag in Chester

Het leek vandaag een heel beroerde dag te worden qua weer, de regen kwam met bakken tegelijk uit de hemel vallen. Gelukkig hield het snel op met regenen en konden we vieren dat Hessel en Heleen 31 jaar lang getrouwd zijn. Dit werd gevierd in stijl met taart en koffie!

Na een mooie en uiteindelijk zelfs nog zonnige dag werd er om 4 uur weer gerepeteerd in de kathedraal van Chester. Om half zes stond de Ichthuscantorij weer in de kathedraal de Choral Evensong te zingen. De dienst begon met psalm 37, vervolgens werd het Magnificat en Nunc Dimitis van Smart gezongen, werd er gebeden voor Nederland en haar inwoners en werd als Anthem ‘How beautiful upon the mountains‘ van Stainer gezongen. Tot verbazing van het koor kende de canon van Chester Cathedral het stuk niet, maar hij kon het stuk muziek zeer waarderen.

Na lekker eten op de camping werd er door een aantal alten een ‘ladies night in the pub’ georganiseerd, waar de meeste dames met veel plezier naar toe zijn gegaan.

Engeland 2012 – Eerste dag

Eerste dag in Chester

De Ichthuscantorij zingt van 6 augustus tot en met 12 augustus in de kathedraal van Chester. Om iedereen die geïnteresseerd is op de hoogte te kunnen houden schrijven we een blog over de reis in Engeland.

Camping

Een gedeelte van de Ichthuscantorij verblijft in de stad, maar het grootste deel van de zangers staat in tenten op de camping in de buurt van Winsford, ongeveer een halfuur van de stad Chester.

Zondag, 5 augustus, was al een afvaardiging van het koor tijdens de ochtend- en middagdienst in de kathedraal van Chester te vinden om de diensten bij te wonen en alvast in de stemming te komen van de Anglicaanse traditie. ‘s Avonds werden er alweer fanatiek spellen gespeeld op de camping. De mist kwam echter al vroeg op en daardoor werd de gezelligheid al snel naar de tenten verplaatst.

De eerste dienst

Maandagmiddag, 6 augustus, werd het koor verzameld in de ‘song school’ in een mooi nieuw bijgebouw van de kathedraal. Iedereen was weer aanwezig en er werd al gauw ingezongen. Er werd een mooie choral eucharist gezongen en de kop van de week is er weer af.